Landgoed Amelisweerd – De perfecte zondagmiddag wandeling

Weilanden Amelisweerd


Dit artikel is geschreven voor de outdoorwebsite outdoorbymanja.nl.

Zondagochtend negen uur. Op de ontbijttafel staan verse croissants en geurende koffie. Op de achtergrond klinkt het zomerse liedje “Follow the sun” uit de radio. Door de ramen verwarmt de ochtendzon mijn gezicht; het beloofd een mooie dag te worden.

Landgoed Amelisweerd

 

 

 

 

 

 


Wat is het toch genieten om wakker te worden op een dag zonder planning. Geen afspraken, geen verplichtingen; van mij mag het altijd wel zondag zijn! Geen plannen betekend natuurlijk niet dat er niets ondernomen gaat worden. Dat zou zonde zijn op zo’n mooie dag als vandaag! Mijn hond Sam kijkt mij met zijn grote bruine ogen vragend aan: “mag ik je plan zijn vandaag?” vragen ze. En waarom ook niet? Een lekker lange wandeling klinkt perfect! We besluiten naar landgoed Amelisweerd te gaan. Een gebied net buiten Utrecht langs de rivier de Kromme Rijn dat bestaat uit bossen, weilanden en statige landgoederen. We beginnen onze wandeling bij zwembad de Kromme Rijn waarna we onder de snelweg doorlopen om zo de Kromme Rijn zelf te volgen.

Langs de Kromme Rijn Amelisweerd

Nadat je de snelweg voorbij bent wandel je gelijk midden in de natuur.

Sneeuwklokjeslaan Amelisweerd

De sneeuwklokjeslaan die uitkijkt op Nieuw Amelisweerd. In het voorjaar kleurt het tot zover je kunt zien wit van de sneeuwklokjes. Vandaar de naam.


Overzichtskaart Amelisweerd

Overzichtskaart van Amelisweerd met daarop een aantal uitgezette wandelingen.

Zodra je de snelweg en drukte van Utrecht achter je laat waan je je in een compleet andere wereld.  Groene weilanden afgewisseld met boomgaarden en bos. Hier rijden geen auto’s, zijn geen stoplichten en hoor je niet het geroezemoes van de stad. Knotwilgen langs de waterkant geven het landschap een oer-Hollands uiterlijk. In de weilanden staan koeien en schapen gemoedelijk tezamen in de schaduw van eeuwenoude beuken en in het licht stromende water van de Kromme Rijn komen groepjes ganzen luid kwakend voorbij drijven.

Nieuw Amelisweerd

Nieuw Amelisweerd. Wit gepleisterde muren en houten luiken bij de ramen. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe jonkvrouwen uit vervlogen tijden hier ooit in zwierige jurken door de tuin heen paradeerden.

Wandelen Amelisweerd

 

Sam is in de zevende hemel; hij geniet zichtbaar van het koele water op deze zonnige dag en neemt om de zoveel meter dan ook even een verfrissende duik.  Na een kleine kilometer gewandeld te hebben komt aan de overkant van het water het landhuis Nieuw Amelisweerd in zicht: één van de historische gebouwen gelegen op het landgoed Amelisweerd. Grote witte luiken en wit gepleisterde muren geven het historische gebouw een statig uiterlijk.

Kersen eten Amelisweerd

Wist je dat Napoleon ooit kortstondig de eigenaar is geweest van Amelisweerd? Hij had grootse plannen om de landhuizen te verbouwen, gelukkig is dit nooit zover gekomen. We vervolgen onze wandeling langs de waterkant terwijl de volgende verassing alweer in zicht komt. Een kersenboomgaard met open gedeelte waar je zelf mag plukken! Het is juli en de bomen hangen vol met glanzend rode kersen. Een mooie plek voor een korte pauze.

Langs de Kromme Rijn

Het landschap verandert continue. Je wandelt langs weilanden, bossen en boomgaarden.

Paddenstoel Amelisweerd

Er groeit hier van alles! Zoals deze bijzondere paddenstoel die ik onderweg tegenkwam.

 

Na ons tegoed te hebben gedaan aan de zoete kersen wandelen we weer verder langs de de Kromme Rijn. In de verte zien we een groepje kano’s langzaam dichterbij varen. Geluidoos snijden ze door het donkere water. Eenden en ganzen kijken verbaasd op naar deze mede-watergebruikers. Je kunt hier op meerdere plekken kano’s huren voor een tocht over de Kromme Rijn.

Kanoën in de Kromme Rijn

Behalve te voet, kun je ook met een kano de Kromme Rijn verkennen. Je kunt op meerdere plekken kano’s huren en genieten van de natuur vanaf het water.

 

Ook zijn er verschillende aanlegsteigers waar je kunt pauzeren voor een hapje of een drankje. De rivier kronkelt zich verder door het landschap en we passeren de landhuizen Oud Amelisweerd en Rhijnauwen. Het is een prachtig gebied en we zouden nog wel uren voort kunnen struinen langs de waterkant. Helaas begint onze maag alweer te rommelen en is het tijd om een leuke plek te zoeken voor een zondagslunch. Sam begint ook langzaam verzadigd te raken van al het zwemmen en is toe aan een pauze en een lekker botje.

 

Bijen op distel Amelisweerd

 

 

 

 

 

 


We steken de rivier over en wandelen langzaam terug naar het landhuis Oud Amelisweerd. De prachtig aangelegde parken en bossen van Amelisweerd zijn ook zeker een bezoekje waard. Statige beukenlanen en groene grasvelden worden afgewisseld met dicht begroeide bossen en eeuwenoude appelboomgaarden. Overal staan bankjes en zitten Utrechtenaren te picknicken en genieten van de natuur. Als laatste passeren we nog een mooie oude boerderij waar de koeien tevreden herkauwend ons wandelaars vanuit hun weiland staan te bekijken waarna we bij Oud Amelisweerd aankomen.  Hier is het biologische restaurant ‘de Veldkeuken’ gevestigd.

Restaurant de Veldkeuken Amelisweerd

Restaurant ‘de Veldkeuken’ is gevestigd in een van de bijgebouwen van landhuis Amelisweerd.

 

Ooit begonnen met een bakfiets van waaruit koffie, thee, soep en taart verkocht werden is de Veldkeuken inmiddels een volwaardig restaurant. Je eet er groentes uit de biologische tuinderij van Amelisweerd en vers gebakken brood en taart. Een mooie afsluiting van een heerlijke zondagswandeling!

De Veldkeuken Amelisweerd

Vegaburgers bij de Veldkeuken! Gezond genieten.

De Veldkeuken Amelisweerd

Je kunt hier heerlijk bijkomen op het terras met uitzicht over de Kromme Rijn.

 

 

 

 

 

 

Tips & Websites:

  • Allerlei informatie over Amelisweerd, zoals evenementen en rondleidingen vind je hier.
  • Restaurant de Veldkeuken: Volledig biologisch en gebruikmakend van de tuinderijen van Amelisweerd.Restaurant de Veldkeuken
  • In de zomer kun je in één van de tuinderijen van Amelisweerd: Amelis’hof, zelf een boeketje bloemen bij elkaar plukken! Er worden hier ook verse groentes en fruit verkocht.Bloempluktuin Amelisweerd
  • Je kunt op meerdere plekken kano’s huren voor een tocht over de Kromme Rijn. Je kunt natuurlijk ook met je eigen kano gaan. Deze kun je dan makkelijk te water laten aan het eind van de parkeerplaats bij zwembad de Kromme Rijn. Routes met een kano vind je hier en hier.
  • Ga je met je hond? Dan vind je hier een leuke wandeling.
Wandelen Amelisweerd

In de parken rondom de landhuizen moet de hond vast. Langs de Kromme Rijn mag hij grotendeels loslopen.