Review: LaCie 2big Dock Thunderbolt 3

Voor Reshift media mocht ik afgelopen weken de LaCie 2big dock Thunderbolt 3 voor de opslag van bestanden testen. Hieronder vind je mijn review.

 

LaCie 2big Dock

Onze wereld wordt steeds digitaler. Een eeuw geleden maakte je nog de blits met een camera met een rolletje, in 2017 hoor je er niet meer bij zonder een smartphone met een high-end camera erin. Ons dagelijks leven speelt zich steeds meer online af; we delen onze belevenissen in beeld en geluid via social media en fotograferen en filmen er lustig op los. Je kent het vast wel van je ouders of grootouders: boeken vol ingeplakte foto’s en memorabilia, een familiegeschiedenis op papier. Hetzelfde doel zullen al die duizenden bestanden die je nu op je telefoon of laptop hebt staan later dienen: als je persoonlijke digitale plakboek van het leven. Omdat telefoons en computers geen oneindig leven hebben zijn we genoodzaakt andere vormen van langdurige opslag te zoeken. Geen kartonnen dozen op zolder meer, maar futuristisch gevormde kleine apparaten met de opslag van al je grootmoeders kartonnen dozen bij elkaar!


Degelijkheid en design

Vandaag gaan we zo’n opslagmedium testen: de LaCie 2big Dock Thunderbolt 3. Het merk LaCie is een technologiebedrijf dat zich eind jaren tachtig onder andere gespecialiseerd heeft in externe opslag van computerdata. In de daaropvolgende jaren hebben zij hun kennis hierover uitgebreid en bieden inmiddels een uitgebreid spectrum aan opslagmedia aan. Design staat hierbij altijd hoog in het vaandel. Zo ook bij de 2big Dock.

LaCie 2big Dock LaCie 2big Dock

 


1,6 miljoen foto’s of 120 uur video

Bij het uitpakken van het docking station valt direct het strakke en compacte ontwerp op. De aluminium behuizing oogt stevig en tijdloos en het apparaat voelt met een gewicht van bijna drie kilo degelijk en sterk aan. De twee verwisselbare schijven zijn goed te onderscheiden waarbij de bovenste schijf een status-led heeft. De LaCie 2big Dock is verkrijgbaar met verschillende opslag capaciteiten. Je kunt hierbij kiezen uit 8, 12, 16 of 20TB. Wij testen in deze review de 8TB versie. Omgerekend is dit genoeg voor grofweg 1,6 miljoen foto’s of 120 uur video in HD kwaliteit. De prijs van de 8TB versie is op dit moment met iets meer dan 600 euro aan de stevig kant. Behalve het docking station zelf vinden we in de doos ook de externe voeding inclusief verschillende stekkers, een USB 3.1 (USB-C) naar USB 2.0/3.0  kabel en een Thunderbolt 3 kabel.

LaCie 2big Dock

Een SD kaart kun je gelijk inladen op de dock of in Lightroom.


Thunderbolt 3

Wat opvalt aan de 2big Dock zijn de verschillende poorten om media op aan te sluiten. Aan de voorkant van het apparaat vinden we onder de twee harde schijven een USB 3 hub die behalve voor overdracht van bestanden ook kan dienen om kleine apparaten op te laden. Daarnaast bevinden zich opeenvolgend een Compact Flash-en SD card reader. Aan de achterkant van het apparaat vinden we onder de ventilator een USB 3.1 poort en twee thunderbolt poorten. Het voordeel van het gebruik van de Thunderbolt poorten is onder andere de hogere overdrachtssnelheid (tot 40gbps) en de hogere weergavekwaliteit bij direct streamen vanaf het docking station naar TV of Computer.

LaCie 2big Dock

Voor-en achteraanzicht inclusief functies van de poorten (klik op afbeelding voor een vergroting).


LaCie Raid Manager

De volgende stap is het aansluiten van de 2big Dock op een laptop. In de doos vinden we een kort stappenplan om de dock aan de gang te krijgen. Voordat we het station zelf aanzetten moet er eerst een programma gedownload worden vanaf de website van LaCie: LaCie Raid manager. Hiermee beheer je de opslag van de dock en blijf je op de hoogte van de laatste updates.

LaCie 2big Dock

Het gratis te downloaden programma LaCie Raid Manager

Deze kan in het Nederlands geïnstalleerd worden. Hierna kan het docking station aangesloten worden op de laptop. Zodra er een verbinding is tussen de 2big Dock en de computer gaat het docking station vanzelf aan. De aan-uit knop aan de achterkant hoef je hierbij niet te gebruiken. Een klein nadeel is dat het docking station standaard ingesteld is voor een Apple Computer, om deze werkend te krijgen op een Windows computer moeten de schijven voor gebruik gewist en opnieuw ingesteld worden. In het stappenplan wordt je hiervoor verwezen naar de LaCie website waar je een uitgebreide gebruikshandleiding vindt. Als je op de website rechtsboven in de pagina zoekt vind je een optie om de handleiding in het Nederlands weer te geven.


Raid 0 en 1

Helaas wordt het omzetten van Apple naar Windows niet heel duidelijk uitgelegd, maar na even zoeken lijkt het wissen  en opnieuw instellen van de Array (de twee harde schijven) via de LaCie Raid manager de oplossing. Dit is sowieso een aanrader om te doen voor je bestanden gaat overzetten. Je krijgt hierbij namelijk de keuze om de 2big Dock via Raid 0 of Raid 1 in te stellen.

LaCie 2big Dock

Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen de functies van Raid 0 en 1.

Raid 0 betekent dat je beide harde schijven in hun geheel en apart van elkaar gaat gebruiken. Je gebruikt hierbij bij een 8TB opslag dan ook de volledige 8TB om bestanden op te slaan. Bij Raid 1 gebruik je één van de twee harde schijven als spiegel van de ander. Bestanden worden dus op zowel de ene als de andere harde schijf opgeslagen. Dit geeft extra bestandsbescherming bij het uitvallen of kapot gaan van één van twee harde schijven. Het voordeel van Raid 0 boven Raid 1 is dat de overdracht van bestanden sneller is en dat je twee keer zoveel schijfruimte hebt. In de LaCie Raid Manager kun je verder nog het dock updaten, de status van de schijven bekijken en emailinstellingen (voor waarschuwingen over bijvoorbeeld updates en foutmeldingen) aanpassen.


Snelheid

Na het instellen van de 2big Dock is het tijd om de overdracht van bestanden te testen. Ook hier loop ik initieel tegen een probleem aan. Er wordt geen map weergegeven om bestanden heen te slepen in mijn computeroverzicht. Hiervoor wordt in de uitleg van LaCie geen oplossing gegeven. Na mijn probleem gegoogeld te hebben blijken zowel Apple als Windows gebruikers hier last van te hebben. De oplossing is dat je onder schijfbeheer op je computer de harde schijven van de dock een letter moet geven (zoals C: vaak de hoofdschijf van je computer is) waarna de map in je overzicht verschijnt. Een test om te zien wat het verschil in snelheid tussen de verschillende poorten en Raid 0 en Raid 1 is zie je hieronder:

Overdracht 6,75GB USB 3.1 – USB 2.0/3.0 Thunderbolt
Raid 0 31 sec 20 sec
Raid 1 46 sec 31 sec

 

Thunderbolt is duidelijk sneller voor gegevensoverdracht dan USB. Het gebruik van Raid 0 en 1 verschilt ook duidelijk, maar de keuze voor één van deze twee hangt natuurlijk af in hoeverre je je bestanden wil beschermen.


Lightroom

Behalve bestandsoverdracht via USB en Thunderbolt heb ik ook het weergeven van foto’s direct vanaf een SD kaart in Lightroom getest. De bestanden worden hierbij snel en in hoge kwaliteit geladen en kunnen zonder vertraging bekeken worden. Hierbij is er ook wel weer verschil tussen het gebruik van USB en Thunderbolt, waarbij Thunderbolt sneller werkt. Er is echter geen duidelijk verschil tussen direct laden via de SD poort op mijn laptop en de poort op de 2big Dock.

LaCie 2big Dock

Het inladen vanaf SD kaart in Lightroom gaat snel en in hoge kwaliteit.

LaCie 2big Dock

Direct inladen vanaf SD of camera.

Conclusie

De LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 is een mooi vormgegeven, degelijk en compact apparaat voor externe gegevensopslag. Door middel van de Thunderbolt poorten staan bestanden binnen mum van tijd veilig opgeslagen op de harddisks. Het installeren van het dock is niet moeilijk maar vergt wel enige kennis van computers. De 2big Dock beschikt over veel functies, en hoewel ik persoonlijk twijfel over de meerwaarde van bijvoorbeeld het opladen van apparaten op de Thunderbolt poort  is het prettig om een keuze te hebben. Met een prijs van iets meer dan 600 euro voor de 8TB versie is het docking station niet goedkoop, maar bied in tegenstelling tot andere harde schijven met eenzelfde aan TB’s wel de optie om voor Raid 0 of 1 en een hoge overdrachtssnelheid via Thunderbolt te kiezen. Daarnaast bied LaCie 5 jaar garantie op de dock, dit is meer dan andere fabrikanten van harde schijven. Het enige dat ik mis is een Wifi mogelijkheid zodat je niet altijd je computer bedraad hoeft aan te sluiten voor gegevensoverdracht. De 2big Dock hangt hierdoor een beetje tussen een NAS en een simpele harddisk in. Zoek je een opslagmedium met grote bescherming van je bestanden en snelle overdracht dan is de 2big Dock zeker het overwegen waard. Je herinneringen zijn het tenslotte waard om een leven lang mee te gaan!

Voordelen Nadelen
Design en formaat Enige kennis van computers vereist
Keuze tussen Raid 0 en Raid 1 Ingesteld voor Apple: omzetten naar Windows vereist voor gebruik
Thunderbolt poorten Prijs aan de hoge kant
Nederlandse handleiding en software Geen Wifi
5 Jaar garantie

Meer informatie over de LaCie 2big dock vindt je hier.