Review Muurdecoratie Saal Digital

Een aantal maanden geleden kreeg ik via Facebook de kans om bij Saal Digital – een Duits fotoafdruk bedrijf dat ook in Nederland haar naam wil vestigen – een fotoboek te laten maken tegen een gereduceerde prijs. De kwaliteit van het boek beviel zo goed dat ik ook op de tweede aanbieding van Saal Digital ben ingegaan om de door hen aangeboden muurdecoratie te testen. De review van mijn fotoboek is onderaan deze pagina te lezen.

Via de website van Saal Digital worden er verschillende materialen aangeboden waarop je je foto kan laten drukken. Ik heb lang getwijfeld welk materiaal ik wilde testen omdat ze allemaal hun voor-en-nadelen hebben, maar heb uiteindelijk gekozen voor acrylglas. Dit is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor exposities omdat het meer diepte aan een foto geeft, maar dat niet gelijk top end is qua prijs.

Na het kiezen van de foto moet je de bestelling plaatsen in het software programma van Saal. Hieruit volgt bij mij gelijk de eerst, maar ook enige, klacht. Ik heb voorheen vaak bestellingen gedaan bij andere bedrijven waarbij je op internet je bestelling plaatst. Aangezien mijn foto’s vaak afwijkende maten hebben is het belangrijk dat ik deze maten ook zo kan bestellen. Bij andere bedrijven vul je vaak de hoogte of de breedte in waarna het programma de bijbehorende maat berekent. Bij Saal Digital is dit echter niet het geval, je moet hier zelf de goede maat ingeven wat erop neer komt dat je deze aan de hand van de verhoudingen van een foto zelf moet berekenen. Op zich geen probleem natuurlijk, maar niet heel handig.

1
2
Saal Digital
1

Hier vul je de maten in.

2

Wel handig is dat je gelijk andere wensen kan invullen zoals ophanging en dikte.

1
1

Je kunt wel je foto opmaken met bijvoorbeeld cliparts, dit kan bij andere bedrijven vaak niet.

Na het eventueel opmaken van je foto kun je deze gelijk bestellen via hetzelfde software programma. In het verleden ging bij mij het bestellen met PayPal niet heel soepel, het beeld trilde heel erg zodat je kon zien wat je deed. Dit leek de laatste keer dat ik het programma gebruikt heb opgelost te zijn.

De levertijd is daarna zeer snel, drie dagen later had ik de foto al in huis terwijl deze verstuurd wordt vanuit Duitsland. Mijn eerste indruk was dat de oto stevig en goed ingepakt was. Na het openmaken bleek dit ook zo te zijn, de foto zat stevig ingesnoerd midden in het kartonnen omhulsel met eromheen nog plastic en op de foto een extra plastic beschermlaag.

De foto zelf is erg goed geprint, de kleuren kloppen en ondanks dat er extreem veel contrast in de foto zit lijkt dit nergens uitgeschoten te zijn. Er is geen te zwart of uitgebleekt te zien dat er niet hoorde te zijn. De scherpte is goed in de foto en komt overeen met de werkelijkheid. Ook het ophangsysteem ziet er stevig en soliede uit alsmede de glasplaat voor de foto zelf. Al met al ben ik ook deze keer weer zeer tevreden met de kwaliteit van Saal Digital en kan het zeker aanraden. De prijs van de wanddecoratie kan prima de concurrentie aan met vergelijkbare drukkers die een hogere kwaliteit leveren en is een stuk lager dan bijvoorbeeld het bekende profotonet.

Review fotoboeken Saal Digital

Een aantal weken geleden heb ik via Facebook gereageerd op een oproep van Saal Digitaal om in ruil voor korting op het drukken van een fotoboek een review te schrijven over de kwaliteit van ditzelfde fotoboek. Tot op dat moment had ik nog nooit van Saal Digitaal gehoord, maar een beetje zoeken op internet wees uit dat dit bedrijf in Duitsland erg groot is als fotoboeken producent en verschillende prijzen heeft gewoon voor de kwaliteit die ze leveren. Een mooie kans dus om na jaren bij dezelfde fotoboeken producent boeken gemaakt te hebben eens te kijken of er iets beters op de Nederlandse markt bij is gekomen.

Gelukkig had ik op dat moment al een nieuw fotoboek in de planning, namelijk het boek dat ik wilde maken behorende bij mijn afstudeerproject voor de fotografie opleiding die ik de afgelopen vier jaar gevolgd heb. Eerste zaak was het downloaden van de design software van Saal Digitaal. Je kunt je fotoboeken ook inladen via Photoshop en InDesign, maar omdat ik al een aantal jaar gewerkt heb met het design programma van mijn fotoboeken producent van afgelopen jaren wilde ik graag deze designer proberen. In de toekomst zal ik zeker de plugin die Saal Digitaal aanbiedt gaan gebruiken en mijn boeken via Photoshop aanleveren waar ik normaal mee werk.

Hieronder een afbeelding van de designer van Saal Digitaal:

Mijn indruk van het design programma is zeer goed, je kunt makkelijk, overzichtelijk en snel werken en er zitten mooie trucjes in verwerkt om de opmaak van je boek perfect te krijgen. Het uitlijnen van foto’s vind ik erg goed, met andere designers kan dit erg lastig zijn, maar hier werkte het erg makkelijk en overzichtelijk. Met een beetje oefenen werkt het programma snel en makkelijk. Ik heb voor dit boek niet gewerkt met kaders, cliparts en achtergronden maar heb er wel even snel doorheen gebladerd. Er is genoeg aanbod als je het leuk vind dit te gebruiken. Je kunt ook kiezen uit een groot aanbod pagina layouts, maar aangezien ik deze altijd zelf maak heb ik ook niet meer gedaan dan er doorheen bladeren. Het ziet er misschien minder “shiny” uit dan andere aanbieders van fotoboeken, maar voor mij maken de trucjes in de opmaak alles goed.

Het moeilijkste van het design programma vond ik het maken van een keuze welk soort fotoboek ik zou gaan gebruiken om mijn foto’s in te laten drukken. Dit doe je aan het begin, voor je iets op papier gezet hebt. Er wordt duidelijk aangegeven wat de kosten zijn en je kunt per soort boek nog verschillende keuzes maken in bijvoorbeeld een dikke of dunne (gewatteerde) kaft, fotokaft of leer, aantal pagina’s en of je er een luxe box omheen wil. Ik begon met het maken van een “gewoon” layflat fotoboek (platliggende pagina’s zodat je foto’s mooi over twee pagina’s heen kan drukken zonder informatie te verliezen), maar bedacht halverwege mijn project dat ik toch liever een luxere versie wilde met extra dikke pagina’s. Gelukkig kun je je project overhevelen naar een ander soort fotoboek wat het wisselen erg makkelijk maakte.

Na een paar dagen puzzelen met de opmaak en het kiezen van de inhoud was mijn boek klaar en kon het besteld worden. Voor je het boek in huis hebt krijg je al wel een link die je met vrienden en familie kan delen waar ze jou boek op kunnen bekijken, erg leuk. Na een kleine week wachten (ze komen uit Duitsland) viel het op de mat en kon ik kijken of de kwaliteit echt zo goed was als Saal Digitaal claimt. Helaas viel het boek tegen, de foto’s waren scheef gedrukt en het boek niet goed geplakt waardoor sommige pagina’s niet open konden zonder het boek te scheuren. Ik heb natuurlijk gelijk contact opgenomen met Saal Digitaal, in het design programma staat een telefoonnummer en een chat optie en op internet kun je een mail adres vinden. De chat heb ik meerdere malen geprobeerd, maar steeds was deze niet beschikbaar. Ik kreeg het idee dat dit kwam omdat het bedrijf nog vrij nieuw is in Nederland. Uiteindelijk heb ik op een donderdagmiddag een mail gestuurd. De maandag erop had ik nog iets gehoord helaas en heb ik gereageerd op een verzoek voor een review. Hierna kreeg ik al snel antwoord en nog dezelfde dag werd er kosteloos een nieuw boek voor mij besteld! Ondanks het wachten vond ik dit een zeer goede service, ik heb het wel anders meegemaakt bij andere bedrijven.

Na nog een kleine week wachten viel het tweede exemplaar vandaag op de mat. Natuurlijk heb ik gelijk gekeken of het deze keer goed gedrukt was, en gelukkig, hij was perfect! Aan de hand van dit exemplaar kan ik zeggen dat de kwaliteit van het boek erg goed is. Ik werk met een gekalibreerd scherm en Adobe RGB kleuren en ik vind de afdrukken van de foto’s erg goed, veel beter dan ik bij andere bedrijven gewent ben. Ook de dikke pagina’s zijn erg mooi, het geeft het boek “body” en laat het er erg professioneel uitzien. De afwerking ziet er goed uit en de kaft is goed geplakt (zonder lijmribbels). Wat ik al op andere reviews had gelezen is dat Saal Digitaal de schutpagina’s (binnenkant van de kaft) gebruikt als volledige pagina’s en hier had ik dan ook rekening mee gehouden en hier niet teveel op gezet. Als je dit weet is het fijn dat je er in ieder geval iets mee kan doen wat bij andere bedrijven vaak niet kan. Achterop zie je een heel klein icoontje wat je kunt scannen met je telefoon om informatie te krijgen van Saal Digitaal, mij stoort het niet, maar tegen betaling kun je dit weg laten halen.

Het boek werd netjes geleverd in een plastic zakje in een schuim envelop met daarom heen nog een kartonnen envelop.

De layflat is erg mooi.

Mooie dikke pagina’s en goed geplakt.

Ik heb ook veel teksten in mijn boek, deze zijn mooi scherp gedrukt in de kleur die ik wilde.

Het icoontje van Saal Digitaal in de onderste hoek van de kaft. Zeer subtiel in vergelijking met andere bedrijven.

Conclusie:

Ik ben over het algemeen genomen zeer tevreden over de kwaliteit van Saal Digitaal. Zeker gezien de prijs is het voor mij een makkelijke keuze om volgende keer weer voor dit bedrijf te kiezen. Voor dezelfde kwaliteit ben je bij vergelijkbare bedrijven binnen Nederland een stuk meer kwijt. Ook de keuzes in fotoboeken vind ik erg fijn alsmede het opmaak programma. Het enige nadeel vond ik de bereikbaarheid toen het eerste boek niet goed was gegaan, maar ik vermoed dat dit wel zal verbeteren als ze groter worden binnen Nederland. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar een bedrijf om een professioneel gedrukt fotoboek te laten produceren!